Hier kunt u het laatste nieuws over ons fokbedrijf lezen.
Tevens vindt u andere wetenswaardigheden over de schapenhouderij in het algemeen.
Eerste Texelse en Swifter lammeren nu geboren
Hierbij een foto van de eerste lammeren van 2013, een mooie zoon 38501 van Handbank Rob Roy uit ooi 4899-58234. Dit is een volle zus van de dit jaar ingezette Texelse ram Superieur 4899-58235.
Het aflam seizoen komt rustig op gang wat wel makkelijk is met de benodigde kraamhokken.
Volgende week verwachten we weer een tweede groep aflammerende Swifter ooien. De meeste Texelaars hadden twee lammeren en de Swifters vrijwel allemaal 3 tot nu toe.
Eerste Texelse en Swifter lammeren nu geboren
Shetlanders wachten op het voorjaar!
De kudde Shetlanders en de grote paarden voeren we nu elke dag hooi bij in de weide.
Dit waarderen ze zeer en we zullen blij zijn als het gras weer gaat groeien.
Ze zijn goed de winter doorgekomen en twee dieren verwachten een veulen dit voorjaar.
De gebruikte hengst Shandy van Bromishet stond dit jaar aan kop op de Hengstenkeuring met een 1e premie in zijn rubriek.Een eerste premie had vorig jaar de hengst Zuidenwind van de Deinderik ook en Tessarossa II van de Uilecoteweg was dat ook gelukt(beide kopnummer!). Al deze hengsten hebben we de afgelopen jaren ingezet en je mag dan op termijn ook een duidelijke verbetering van de kwaliteit van de pony's verwachten.
Shetlanders wachten op het voorjaar!
26 januari de schapen zijn weer in en bij de stal (foto kuilvoer aan het hek)
Vandaag alle ooien uit de winterweide gehaald. De deur naar buiten blijft nog een week open zodat ze ook nog gras kunnen vinden in de wei. Hierdoor verloopt de overgang naar de stal geleidelijk en leren ze het nieuwe voer kennen. Gelukkig wordt de baal kuilvoer gewaardeerd, want hier krijgen ze er nog een hele serie van!
Volgende week gaat na de Stamboek opname de wol eraf en de deur dicht tot de lammeren zijn geboren. De Texelaars krijgen dan overwegend kuilvoer en de Swifters die hoogdragend zijn nog wat brok extra. De koppel wordt dan opgesplitst en de wat schrale Texelaars kunnen dan eventueel naar de Swifter groep.
26 januari de schapen zijn weer in en bij de stal (foto kuilvoer aan het hek)
23 januari 2013 sneeuw en vorst maar de schapen hebben er geen last van
Vandaag wat foto's gemaakt van de hoogdragende Texelaar en Swifter ooien in de weide. Over een week gaan ze naar binnen om over 10 dagen geschoren te worden. Het weer wordt binnenkort weer beter en de lammeren mogen komen!
De schapen kunnen zich met voldoende gras prima handhaven in de weide en hebben het zichtbaar naar hun zin ondanks de sneeuw. Om de overgang naar de stalperiode goed te laten verlopen gaan ze pas na en week binnen voeren en buiten weiden definitief naar binnen. op 2 februari worden alle dieren geschoren en blijven dan dik in het stro binnen.
23 januari 2013 sneeuw en vorst maar de schapen hebben er geen last van
Handbank Rob Roy met zijn dames in de winterweide november 2012
Handbank Rob Roy heeft de schone taak zijn dames te controleren en te beschermen. De Swifter en Texelaar ooien lopen nog in een groot maaiperceel met voldoende gras. ook met de sneeuw die binnenkort kan vallen zullen ze het hier goed kunnen uithouden.
Op 30 januari hebben we de ram over laten keuren en heeft hij de volgende score behaald:
kop 85, ontwikkeling 97, bespiering 87, evenredigheid 87, type 86, beenwerk 82, vacht 86 en Algemeen Voorkomen 87 punten.
De schofthoogte is nu 78 cm (3 cm meer als vorig jaar), borstdiepte 40 cm en lengte is nu 95 cm!
Handbank Rob Roy met zijn dames in de winterweide november 2012
Eerste Export Texelse ram naar Servie
Wellicht is het aardig voor u om het volgende te weten. Vandaag zijn 4 van mijn Suffolk-rammen tezamen met een Texelaar ram van Herman Aa te Drempt geexporteerd naar ServiŽ. De koper is een servische dierenarts verbonden aan het veterinair instituut van Novi Sad, die met deze rammen een fokprogramma gaat opzetten voor de verbetering van de schapenpopulatie in ServiŽ. De export heeft nogal wat voeten in de aarde gehad aangezien dit de eerste export van schapen was vanuit Nederland naar Servie. Servie is geen EU lid. Er moest daarom eerst op land-niveau een afspraak gemaakt worden over de certificering en gezondheidsverklaringen. Door de snelle en adequate hulp van de ambassade, het ministerie EL en I en het PVV was dat betrekkelijk vlot geregeld en werd op 15 oktober jl de instructie voor de VWA gepubliceerd,. Na de nodige bloedtesten konden de dieren vandaag op transport.

Ik heb een paar foto's bijgevoegd.

Met vriendelijke groet,

Patrick Haccou en Herman Aa
Eerste Export Texelse ram naar Servie
Rammen bij de ooien in de herfstzon (foto Superieur 4899-58235 )
Alle Texelse en Swifter rammen lopen nu bij de ooien. Een groot deel is 10 oktober al gedekt.
De Texelse ram Superieur 4899-58235 heeft nu ook een aantal ooien gekregen. Zelf viel de ram op door zijn snelle jeugdgroei en het gemakkelijke geboorteverloop.
Het is een 3/4 broer van de hoogste vleeslam Texelse ram van Nederland Malvern 4899-00030.
Zijn vader is de Texelse ram 6390-58033 met vleeslamindex 115 / 80 een absolute topper en de moeder is de Engelse import Texelaar Lumbylaw ORL-07157 die nu nog een Texel index van 358 heeft in Engeland!
Ook halfbroertjes van de ooi scoren in Engeland indexen van rond de 400!!
De ram valt op door zijn lengte en correcte bouw en we hopen dat zijn lammeren ook zo makkelijk geboren worden als hij en zijn zus zelf als lam.
Hij krijgt nu ook de ooilammeren te dekken dit jaar.
De hoogste vleeslamindex SWIFTER ram van nederland is onze fokram 8809-58085 met 113, deze ram is op twee bedrijven ingezet en krijgt volop kansen om zijn kwaliteit van snelle groei, positieve vererving rugspier en goede vetbedekking door te geven.
Rammen bij de ooien in de herfstzon (foto Superieur 4899-58235 )
Handbank Rob Roy bij zijn ooien in natuurgebied
Handbank Rob Roy loopt nu in september al bij zijn ooien in een natuurgebied.
De goede combinaties van het afgelopen jaar gaan we herhalen en zijn zoon Triple Threat gaat het nadekken verzorgen in deze groep.Deze jonge ram woog op 10 september al 70 kg en geeft aan dat zijn vader en de moeder Lumbylaw ORL07010 kwaliteit blijven leveren.
Handbank Rob Roy zijn all-round index in de U.K blijft zeer stabiel in de Index draai op 360,95 staan met een goede betrouwbaarheid van 84%.
De andere rammen gaan vanaf 25 september ook bij de ooien, Dit zijn de Engelse Texelaars Lumbylaw Osogood ORL08003 en zijn zoon met de hoogste vleeslamindex van Nederland 04899-00030 Malvern. Ook zijn halfbroer 4899-58235 gaan we inzetten en zijn voorspelde fokwaardes zijn zeer veel belovend.
De Swifters gaan vanaf 1 oktober bij de eigen rammen 8809-58200 en 8809-58085 en A453-82523. Alle drie rammen met zeer hoge vleeslamindexen uit zeer goede ooien.
Handbank Rob Roy bij zijn ooien in natuurgebied
Texel Rams Sell to 60,000gns at Lanark
Texel ram lammeren ontmoeten een zinderende handel op Lanark op donderdag (23 augustus) op de Scottish National Texel Sale, met een top prijs van 60.000 GNS en waarbij 11 lammeren zijn verkocht voor vijf cijfer prijzen en nog eens 17 lammeren afgehandeld op 5000gns of meer.

Bovendien zijn 42 meer lammeren verkocht dan vorig jaar, met de 411 ramlammeren verkocht met een gemiddelde van 2054,40 pond en een 80% klaring.

"Een doorslaand aantal lammeren werden verkocht aan commerciŽle producenten die allen zien dat de premie van hogere beloningen in de handel voor Texel kruisings lammeren het waard is. Dit wordt weerspiegeld in de aanhoudend sterke vraag naar topkwaliteit Texelse Dekrammen en wordt bevestigd door de handel hier bij Lanark. "

De beste prijs van de dag van 60.000 GNS voor het ramlam Teiglum Tornado nam de familie Clarke's van de Teiglum kudde en daarmee het hoogste hok gemiddelde wat 19.257 pond was per verkochte ram. En hun verkoop leider was Teiglum Tornado .CFT1201701

Deze Sportsman's Scout zoon is uit een ooi van Teiglum Outlaw en heeft een index van 346 . Hij is verkocht aan Robbie Wilson, Milnbank, heren Renwick, Castlecairn, Allan Chisholm, Wester Moy, Donald Rankin, Kilmaluag, en de heren Vernon, Charben.
Texel Rams Sell to 60,000gns at Lanark
Swifter ram 8809-58100 naar Zwitserland en Texelaar 58056 naar Belgie
Afgelopen week zijn er al wat rammen naar de nieuwe eigenaren gegaan. Zo ging de als 4-ling geboren 8809-58100 naar Zwitserland, samen met een Zwartbles en een gespierde Texelaar van Dutch Tex.
Ook is de Engelse Texelaar ram 06390-58056 naar Belgie gegaan waar de familie Aneca er snel groeiende lange fok en slachtlammeren mee gaat produceren.
De Texelse ram 4899-00030 Malvern is voor het derde jaar op rij weer de Texelse ram met de hoogste vleeslamindex (121) van Nederland. Nu gevolgd door zijn vader Lumbylaw Osogood ORL08003 op 115.
Wij voeren nu al 5 jaar de vleeslamindex lijst van economische Texelaars van Nederland aan en zijn daar erg blij mee. Hiermee hebben onze afnemers van Dekrammen de garantie dat de vleeslammeren hard groeien en een goede vlees / vetverhouding hebben en weinig (duur) voer nodig hebben voor deze productie.Ook zijn de lammeren een maand eerder slachtrijp waardoor de betere prijzen gescoord worden en minder risico op uitval en wormbesmetting.
Swifter ram 8809-58100 naar Zwitserland en Texelaar 58056 naar Belgie
« eerste 10 berichten    volgende 10 berichten »